Új szerzői jogi törvény: Legalizálták a zene film és e-book másolást!

Új szerzői jogi törvény: Legalizálták a zene film és e-book másolást!

Mielőtt azonban bárki megörülne, hogy innentől kezdve szabadon adhatják-vehetik a médiatartalmakat az Egyesült Királyságban elmondjuk, hogy nem így van. A brit jogszabály lehetővé teszi az Egyesült Királyság állampolgárainak, hogy cédéket, mp3-makat, dévédéket, blu-rayeket és e-bookokat másoljanak. A fogyasztók a másolatokat helyi tárolókon, vagy a felhőben tarthatják.

De! Itt jön a csavar a történetben, a lehetőség kizárólag személyes felhasználásra szól. A britek továbbra sem oszthatják meg a tartalmakat családjukkal, barátaikkal vagy bárki mással.

Ilyen másolatok készítése – beleértve a cédék iTunes-ra való rippelését is – korábban a szerzői jogok megsértésének minősültek, bár ilyen ügyek ritkán kerültek a bíróság elé.

A változások részletei már júniusban nyilvánosságra kerültek, amikor a Szellemi Tulajdon Hivatala (IPO) útmutatót adott ki, mostanáig azonban nem helyezték hatályba.

„Ezek a változások a szellemi tulajdonjogi törvényeket a 21. századba helyezik” - mondta Neville-Rolfe bárónő szellemi tulajdonjogokért felelős miniszter.

„Azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság szellemi tulajdonjogi rendszere reagál a modern üzleti környezetre és még rugalmasabb a fogyasztókkal” - fejtette ki.

A jogszabályi változás lehetővé teszi a szerzői jogi védelem alá eső művek „parodizálását” is. Korábban beperelést kockáztatott az, aki a szerzők hozzájárulása nélkül használt fel klipeket filmekből, tévéműsorokból vagy dalokból.

Korlátozás

Az új jogszabálynak azonban vannak korlátai is.

Például, míg a fogyasztók bármelyik cédét másolhatják és használhatnak egyet a kocsiban egy másikat pedig otthon, később nem adhatják el az eredeti lemezt, ha megtartják a másolatokat vagy a dalok mp3-verzióit.

A felhasználók nem csinálhatnak lemezeket a Spotify és a Netflix segítségével streamelt zenéből vagy videóból, akkor sem, ha előfizetői a szolgáltatásnak. Hasonképpen, nem rippelhetnek kölcsönzött blu-rayt, videójátékot, e-bookot vagy más egyéb fájlokat.

Miközben legálisan lehet egy megvásárolt tévés letöltés, mozi fájl vagy e-book formátumát megváltoztatni, a kereskedőknek – mint például az Amazon, az Apple és a Google – jogukban áll digitális jogi menedzsment (DRM) szoftvereket alkalmazni, hogy megnehezítsék ezt.

-kiko-

[2014.10.03.]

Forrás: zene.hu

 

 

AJÁNLÓ

Copyright © 2009 - 2019 Adamo Books Kft.

OTP Bank - Általános ügyféltájékoztató
Mielőtt távozna

Még nem regisztrált?

Tovább a regisztrációhoz